Smockey

Serge Bambara, beter bekend onder zijn artiestennaam Smockey, is een hip-hop artiest, acteur en politiek activist uit Ouagadougou, de hoofstad van Burkina Faso. Geboren op 24 oktober 1971, een kind van een Bissa vader en een Franse moeder, in wat toen de Republiek Upper Volta was. In 1991 verhuisde hij naar Frankrijk om te studeren. In 1999 tekende hij een contract met EMI en lanceerde zijn eerste single, samen met de zanger Lââm. In 2001 verhuisde hij terug naar Burkina Faso en begon zijn studio: Abazon. Vanuit deze studio lanceerde hij de albums Epitaphe, Zamana, Code noir en Cravate Costards et Pourriture. Daarnaast heeft hij samengewerkt met de prominente Senegalese rapper Didier Awadi.

In 2006 won Bambara de “Beste Artiest van het Jaar” van Kundé, een nationale muziek prijs in Burkina Faso. Hij kreeg de prijs aangerijkt door Chantal Compaoré, de vrouw van de voormalige president in die tijd. In 2010 won hij “Beste Hip-Hop Artiest” tijdens de Kora Awards. Daarnaast speelde Bambara in 2008 in de boekverfilming van En attendant le vote des bêtes sauvages, een boek van de Ivoriaanse auteur Ahmadou Kourouma, geregisseerd door Missa Hébié.

Politiek gezien lieert Bambara zich aan de Sankaristen. Vanuit deze visie heeft hij nadrukkelijke kritiek geuit op de overheid van president Blaise Compaoré, en zijn steun geuit aan Thomas Sankara, een radicaal-linkse revolutionair en voormalig president van Burkina Faso, die het land leidde van 1983 tot 1987, wanneer hij werd afgezet en vermoord door Compaoré. In een interview met de BBC in 2014 uitte hij zijn visie over Sankara’s nalatenschap: “Zijn nalatenschap liet ons toe trots te zijn om Afrikaan te zijn, en om uit het minderwaardigheidscomplex te stappen, om ons te realiseren dat ook wij dingen kunnen bereiken”. Veel van Bambara’s werk is politiek gethemateerd.

In 2013 richtte Bamabara samen met onder andere Sams’K Le Jah, een Burkinabè reggae artiest, Le Balai Citoyen (“De Bezem van de Burger”) op. Deze politieke burger beweging heeft een grote steen bijgedragen in de burgeropstand in Burkina Faso in 2014. Deze golf van opstanden in oktober 2014 leidde er uiteindelijk toe dat president Compaoré opstapte en het land uitvluchtte op 31 oktober 2014. Bambara, een prominente leider van de oppositie tijdens de opstand, heeft zijn steun geuit voor militair leiderschap van het land tijdens de periode van politieke transitie.

We use cookies to give you the best experience. Privacy & cookie policy